Bever, kruispunt van culturen
Biévène, à la croisée des cultures

Kattensterilisatie

Katten zijn heel vruchtbare dieren en planten zich snel voort. In combinatie met onverantwoord eigenaarschap is er zo een kattenoverschot ontstaan: er zijn meer katten dan mensen die een kat willen. Daardoor zitten de asielen overvol en moet men jaarlijks meer dan tienduizend katten laten inslapen.

Daarnaast belanden ook veel katten op straat, zodat er zwerfkattenkolonies ontstaan. Deze kunnen veel overlast veroorzaken, bijvoorbeeld door vuilniszakken open te scheuren en uitwerpselen achter te laten. 

Door je eigen kat te laten castreren/steriliseren, voorkom je dat je bijdraagt aan het zwerfkattenleed en geef je asielkatten meer kans op een nieuwe thuis.

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden vóór ze 5 maanden oud zijn en/of vóór verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.

Tevens moeten alle katten geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden voor ze 12 weken oud zijn. Dit betekent dat alle katten dan, vóór de leeftijd van 12 weken en in elk geval vóór verhandeling (dus ook weggeven), geïdentificeerd en geregistreerd moeten zijn in de centrale databank CatID.

Meer info omtrent registratieplicht : https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/identificatie-en-registratie-katten

Meer info omtrent sterilisatieplicht: https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/sterilisatie-katten-verplicht