Meer water doorlaten? Minder verharden! - publicatie 18 juli
Plannen voor een oprit, terras of tuinpad? Logisch, verharding is soms handig. Maar kan het ook kleiner, minder hard, of met waterdoorlatend materiaal?
Stel jezelf deze vragen:
- Moet dit echt verhard?
- Welke materialen laten nog regenwater door?
- Kan ik hier soms water laten infiltreren?
Door tegels en beton te vervangen door planten, bloemen en gras, geef je regenwater opnieuw de kans om in de bodem te dringen. En dat groen? Dat zorgt voor verkoeling, schaduw en leven in je tuin. Goed dus voor het klimaat, de biodiversiteit én je eigen tuinplezier.
Regenwater is ons drinkwater van morgen
In het dichtbebouwde Vlaanderen geraakt regenwater steeds moeilijker in de bodem. Het gevolg? Overstromingen bij hevige regenval én waterschaarste bij langdurige droogte. Twee extremen die door de klimaatverandering alleen maar vaker voorkomen.
Door je tuin te ontharden geef je regenwater opnieuw de kans om in de grond te sijpelen. Zo voorkom je overlast én help je onze grondwatervoorraden aan te vullen - een onmisbare bron voor drinkwater.
Onthard slim
- Haal weg wat je niet nodig hebt.
Heb je een stuk terras dat je nooit gebruikt? Of is je oprit breder dan nodig? Kijk kritisch naar je verharding en haal weg wat overbodig is. Elke tegel telt! Door tegels te wippen en ruimte te maken voor bloemen, planten en bomen, geef je meer kansen aan de natuur en zo ook aan de bijen die hun nesten ondergronds maken. - Kies voor groen.
Vervang stenen door gras, bloemen, struiken of een boom. Planten brengen kleur, koelte, schaduw én leven in je tuin. Werk in lagen: begin met een mulchlaag op de bodem, plant vaste kruiden, voeg struiken toe en zet waar mogelijk een boom. Geen plaats voor een boom? Kies dan voor klimplanten — ideaal voor kleine tuinen. - Gebruik slimme verharding.
Toch verharding nodig? Kies voor waterdoorlatende materialen zoals grind, houtsnippers of grasdallen. Zo blijft je tuin praktisch én krijgt regenwater de kans om in de grond te dringen. - Vang regenwater op.
Met een regenton geef je je planten gratis water en spaar je kostbaar grondwater - jouw drinkwater van morgen.
Regenwatertonnen kunnen via de Dienst Milieu worden aangekocht - stuur zeker en vast een mailtje naar myriam@gemeentebever.be
Meer info
- www.vlaamsbrabant.be/ontharden
- Tuinfolders:
- Kies voor water in je tuin: over een goed tuinplan en het gesprek met je tuinarchitect
- Koester het regenwater in je tuin: tips om regenwater maximaal op te vangen
Foto bij dit artikel: Tuinpad in stapstenen | Tuinontwerp Tuinen in Beweging | ©️ Lander Loeckx